
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

  

 

 
 

 
 

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-295 

Issued: September 1984 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was in 
effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the Rules of 

Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), 
before relying on this opinion. 

Question 1: May an attorney recommend title insurance and act as title examiner and agent for 
the title insurance company in a real estate transaction or a loan transaction? 

Answer 1: Qualified yes. 

Question 2: May the attorney nominate other attorneys as “authorized title examiners” and split 
insurance commissions with them if they recommend that title insurance be 
purchased through him? 

Answer 2: No. 

References: DR 5-101(A); DR 5-105(A)(B)(C); DR 5-107(A)(1)(2); ABA Op. 331(1972); S.C. 
Op. 82-20 (n.d.); Tenn. Op. 80-F02(1980); N.H. Op. 3(1981); Comm. Op. 
34(1982); Maine Ops. 18(1981) and 40(1983); DR 2-103(B)(C). 

OPINION 

A lawyer may recommend title insurance and act as a title examiner and agent for the title 
insurance company in a real estate transaction or a loan transaction. All persons involved, 
including the purchaser or seller, borrower or lender, as well as the title insurance company, should 
be fully apprised of any multiple representation or the potential for conflicts of interest resulting 
therefrom, and of the fact that the lawyer will receive a fee or commission for writing the title 
policy. The individual clients must consent to any multiple representation. DR 5-101(A); DR 
5-105(A) (B)(C); DR 5-107(A)(1)(2); ABA  Op. 331 (Maru doc. 7326, 1972); S.C. Op. 82-20 
(n.d.); Tenn. Op. 80-F-2(1980); N.H. Op. 3(1981); Conn. Op.34 (1982).  But compare N.C. Op. 
302 (1981) and N.J. Op. 495 (1982) (not even disclosure will cure the potential or actual conflict if 
the lawyer owns a beneficial interest in the title company or property involved). 

On the other hand, while it is proper to charge the client both a legal fee for a title search 
and a premium charge, if consent has been obtained after full disclosure made prior to the 
undertaking of the employment, the lawyer should credit the client’s account for that portion of 
the premium that represents compensation for legal work/title work already billed. This is 
necessary to avoid a double payment for the same work. Maine Ops. 18 (1981) and 40 (1983). 

http://www.kybar.org
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With regard to Question 2, we must make reference to DR 2-103(B) (C) which provide 
that: 

(B) A lawyer shall not compensate or give anything of value to a person or 
organization to recommend or secure his employment by a client, or as a regard for 
having made a recommendation resulting in his employment by a client.  
(C) A lawyer shall not request a person or organization to recommend employment, 

of himself, his partner, or associate.… 

The committee believes that the attorney/agent’s proposed course of conduct would 
encourage prohibited solicitation (of legal/title or by the naming of “authorized (attorney) title 
examiners” in return for their efforts to encourage the purchase of the agent’s product. The splitting 
of insurance commissions as a further inducement to this mutual referral further solidifies this 
view. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


